شهرستان فِرِیدونکِنار یکی از شهرستانهای ساحلی استان مازندران است که میان بابلسر و محمودآباد قرار گرفته و از طرف جنوب، به شهرستان بابل وشهرستان آمل متصل است.

فریدونکنار تا سال ۱۳۶۸ از توابع بخش بابلسر در شهرستان بابل بود و در این سال پس از شهرستان شدن بابلسر به عنوان یکی از بخشهای شهرستان بابلسر ارتقا یافت. در زمستان سال ۱۳۸۶ از سوی هیات دولت رسماً از بخش فریدونکنار به شهرستان فریدونکنار ارتقا یافت. این شهرستان دارای دو بخش میباشد. بخش مرکزی که شامل دو دهستان باریکرود شمالی و جنوبی است و بخش دهفری که شامل دو دهستان امام زاده عبدا... شمالی و جنوبی است.
از آثار باستانی فریدونکنار میتوان به مسجد جامع بهرامی اشاره کرد. این مسجد سالها پیش، از طرف طاهرخان بهرامی اهدا شدهاست. مزار استاد طاهرخان بهرامی در این مسجد واقع شدهاست.از جاذبههای گردشگری شهرستان میتوان به تالاب بینالمللی که سالیانه میزبان میلیونهای پرنده مهاجر از سیبری برای زمستان گذرانی است تا ساحل بکر و دریای زیبای خزر و جنگلهای جزین و سوته و آببندانهای روستاهای شهرستان و باغ پرندگان واقع در شهر فریدون کنار اشاره کرد.
23 روستای شهرستان فریدونکنار عبارتاند از: ازباران، شیر محله، مهلبان، بزرگ بیشه محله،بالا نوایی محله، بنه کنار، کوچک بیشه محله، بی نمد، زاهدکلا، منقارپی، جزین، کلاگر سرا، اسبوکلا، شیرا،اوکسر کریمکلا، طوله سرا، سوته، فرم، حیدرکلا، اسلامآباد، ملاکلا، کارگردمحله و پایین نوایی محله.
نخستین بندرخصوصی کشور در این شهرستان ایجاد شد و در ۲۲ بهمن ۱۳۸۶ گشایش یافت. این شهرستان، تنها زیستگاه درنای سیبری است که فقط یک قطعه از آن به ایران مهاجرت میکند. برای نخستین بار در خاورمیانه، مرکز پرندهشناسی اوجاکله واقع در جنگل اوجاکله روستای سوته در تالاب بینالمللی فریدونکنار احداث شد.
این شهرستان مرکز ماهی و برنج استان محسوب میشود و معمولاً حتی ماهیگیران استانهای شمالی به خاطر سود بیشتر ماهیان خود را در بازارماهی این شهر بفروش میرسانند، برنج طارم فریدونکنار بسیار شهرت دارد. شهرکهای خزرشهر شمالی و خزرشهر جنوبی دریاسر و خزرکنار و فرزادشهر از شهرکهای بزرگ، قدیمی، زیبا و همچنین، توریستی شهرستان فریدونکنار محسوب میشوند که جزء شهرکهای معروف مازندران و کشور به حساب میآیند.
تقسیمات کشوری
- بخش دهفری
شهرها: فاقد شهر(در شرف تأسیس (روستای کاردگر محله تبدیل به شهر آستانه نو ))
- بخش مرکزی شهرستان فریدونکنار
شهرها: فریدون کنار(تاریخ تأسیس شهرداری 1318 هجری شمسی)
شهرکهای خزر شهر شمالی و جنوبی،دریاسر،خزر کنار و فرزاد شهر جز شهرستان فریدون کنار است.
تالاب فریدونکنار
تالاب فریدونکنار در جنوب شرقی شهر فریدونکنار قرار دارد با مجموعه متنوعی از گیاهان و جانوران آبزی، به یکی از غنیترین اکوسیستمهای تالابی شمال کشور تبدیل شدهاست. این تالاب ۵۴۰۰ هکتار وسعت دارد و زمستان هر سال حدود ۱۰۰ هزار پرنده مهاجر میزبان آن میشوند که بیشتر آنها از انواع مرغابی و بقیه پرندگانی چون غاز وحشی، انواع قو، باکلان،پرلا، کشیم، حواصیل، مرغ سقا، قرهغاز، شاهین و عقاب شاهی هستند. نادرترین موجود زنده ایران که تنها یک عدد از آن باقی ماندهاست، در این این تالاب زندگی میکند.
آخرین پرنده از جمعیت ایرانی گونهٔ به شدت در معرض انقراض درنای سیبری هر سال به تنهایی زمستانها را در این تالاب میگذراند و اول بهار به خانه ییلاقیش در شمال روسیه پر میکشد. از هزاران درنایی که هر سال به فریدونکنار میآمدند تا سال ۸۱ فقط ۴ عدد باقی ماند. در سال ۸۳ روسها دو جوجه درنا را به آنها افزودند تا شاید جمعیت آنها افزایش پیدا کند، ولی سال به سال تعداد آنها کمتر شد و از سال ۸۶ فقط یک پرنده موفق شده از گلولههای شکارچیان جان به در ببرد و مهاجرت هر ساله خود از تالاب فریدونکنار به سیبری را تکرار کند.
سوغات
انواع برنج مرغوب و معطر (بخصوص طارم محلی یا سنگه طارم که محصول خاص و سنتی این شهر میباشد و ارقام دیگر برنج نظیر هاشمی و دمسیاه). ماهی (کفال، کولی، کپور، سفید، اوزون برون و…)- خاویار ماهی اوزون برون یکی از محصولات این منطقه بوده که از مرغوبترین خاویارهای دنیاست که شهرت جهانی داشته و در این منطقه از دریای مازندران نیز صید میشود- میوههای مختلف فصلی (پرتقال، انار، نارنگی، ازگل، سیب، لیمو، انجیر و…)